Ballongflyg var

Ballonflygning erbjuds på flera orter i Sverige. Stockholm är dock den ort som det förekommer mest. I södra Sverige är det främst Göteborg och Malmö som det förekommer regelbunden ballongflygning. En annan populär ort är Grenna som är lita av ballongflygningens Mecka. Det går ofta att genom något ballongföretag beställa ballongflygning på önskad ort. .

Var exakt i detalj en flygning äger rum på en ort bestäms av bl a vindriktningen, en lämplig startplats och planerad landningsplats måste utses före en ballongflygning äger rum. Ballongflygningen måste också följa de bestämmelser som finns för det aktuelle luftrummet. I närhet till flygplatser kan det under vissa tider vara förbjudet med ballongflyg över huvud taget. Det finns också vissa restriktionsområden som måste passeras på en viss höjd eller inte alls.

Ballongflyg när

Ballongflygning kan ske vilken årstid som helst men det är knappt några ballongflygbalog som erbjuder flygningar annat än under sommarhalvåret. Att det är sällsynt med flygningar under vinterhalvåret beror på att solen går ner tidigare och att ballongflygning måste ske under normal arbetstid då det är ljust. En annan anledning är att det är mindre stabila väderförhållanden framförallt under hösten och under den tidigare delen av året gör att möjliga tillfällen bör ballongflygning är få. Kylan kanske också görs sitt till det kbli kallt att stå still under flygningen.

Ballongflygning hur

Först måste man kontollera väderförhållandena. Det får ej vara för starka vinder eller dålig sikt, låg molnbas kan också sätta stopp för ballongflygningen. Genom att släppa en liten ballong fylld med helium kan man studera vindriktningen. Information kan fås via olika källar t ex SMHI. Genom att släppa en vanlig ballong fylld med helium kan man studera vindriktningarna på olika höjder. När man har bestämt sig för flygning så väljer man en startplats gärna i lä vilket underlättar startförfarandet.

På den valda startplatsen läggs ballongkorgen ned och höljet kopplas till korgen. Mynningen på ballonghöljet hålls upp och med fläkt fyller man höljet med luft. För att höljet skall resa sig från marken värmer man luften med brännaren. När ballongen är upprest är det dasg för flygning. Luften i ballonghöljet värms ytterliggare och ballongen stiger upp mot skyn.